facebooktwittertwittertwittertwitter
triangle
triangle
triangle

Менше мусора- менше витрат. Як досягти балансу?

Існує приказка, що ніщо в житті не є постійним, крім смерті і податків. Фасіліті менеджери знають, що існує і третя константа – відходи. Яким би маленьким або великим не була будівля, чим би не займалися компанії, що знаходяться в ній, відходи будуть завжди. Зниження кількості відходів, проте, є найпростішим способом поліпшити показники сталого розвитку і знизити операційні витрати.

Менше мусора- менше витрат. Як досягти балансу?

Для управління відходами фасіліті менеджер повинен розуміти, що і коли викидається, і в якій кількості. Для цього проводиться так званий Waste audit або аудит відходів. І тут швидше за все виявиться, що більша частина сміття зовсім не сміття.

Дослідження проведені в США в 100 різних будівлях показали, що 77% речей, що викидаються, насправді є матеріалами, що можно переробити, з яких 34% – органіка, – 23% -папір, 19% – скло / пластик і 1% електронні відходи. Решта – це те, що легко переробити не вийде, проте все ж це можливо.

Про що це свідчить? З огляду на постійне зростання цін на утилізацію відходів, будівля просто викидає гроші.

А далі ситуація буде тільки ускладнюватися. За прогнозами Світового Банку до 2050 року кількість сміття на Землі збільшитися на 70%. У 2018 році Китай ввів заборону на імпорт вторсировини для переробки, а він був найбільшим споживачем такої сировини, а це означає, що сміття тепер буде накопичуватися, а ціни на утилізацію будуть продовжувати зростати.

Таким чином, аудит відходів є ключовим моментом в організації зниження відходів. Розглянемо кілька кейсів:

  1. В одному офісному будинку після проведення аудиту, фасіліті менеджери визначили, що більшу частину сміття становлять харчові відходи, а вони є важкими. Після впровадження програми зі збору органіки, сміття стало легше на 25%. А так як на утилізацію, відходи будівля здавала за вагою, то економія ресурсів стала суттєвою.
  2. Однією з проблем на виробництві, було те, що сміттєві контейнери швидко наповнювалися і завжди були переповнені, що призводило до більш частих приїздів сміттєвозів і зростаючим витратам на утилізацію. Після аудиту виявилося, що ¾ сміття можна переробляти. Менш ніж через місяць, компанія зменшила кількість сміття на 15 тонн, і скоротила витрати на вивезення сміття на 30%.
  3. Одна мережа ресторанів швидкого харчування мала програму і процедури скорочення харчових відходів, проте це не включало поділу за якістю. Після проведення аудиту виявилося, що 26,7% надлишків продуктів можуть бути пожертвувані потребуючим.

Найбільші міжнародні компанії ставлять собі за мету досягти нульового показника утилізації відходів. Можливо це завдання виявиться під силу не всім, однак практика показує, що якщо слідувати плану розробленому на основі аудиту, можна домогтися регулярного зниження сміття, що викидається.