Кольорове кодування прибиральних зон по системі управління безпекою HACCP. прибираємо правильно
2019-08-30
Бізнес процеси в сучасному світі досить складний механізм, який включає в себе безліч елементів. Міжнародні сертифікати покликані уніфікувати і стандартизувати процеси, для надання якісних і безпечних товарів і послуг споживачам. У своїй діяльності компанія SHEN Facility (ТОВ “Шен-сервіс”) застосовує відповідні міжнародні стандарти для надання послуг на належному рівні. У цій статті ми розберемо деякі аспекти процесу прибирання по системі HAСCP, використовуваної в компанії
Отже HAСCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) дослівно перекладається як аналіз ризиків і критичні контрольні точки і застосовується здебільшого, у виробництві, зберіганні та продажу продуктів харчування. Це концепція, що передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними чинниками, що суттєво впливають на безпеку продукції.
Одним з таких факторів безперечно є чистота. При розробці плану заходів з прибирання, важливо визначити і виділити прибиральні зони для запобігання перехресного забруднення. Тобто, для кожного типу приміщень повинен бути свій інвентар і миючі засоби. У компанії SHEN перед початком клінінгових заходів на план схему поверхів наносяться кольорові ідентифікатори. Наприклад:
- Червоний колір – санітарні приміщення
- Синій колір – торгові приміщення
- Жовтий колір – виробничі приміщення
- Зелений колір – офісні приміщення
Відповідні наклейки наносяться на весь інвентар, і таким чином у виробничих приміщеннях використовується тільки матеріали, техніка та інструменти з жовтими стікерами, в офісних – з синіми.
Варто зазначити, що така план схема робиться один раз і не змінюється до моменту реконструкції чи переобладнання будівлі. Розміщується на кожному поверсі перед входами в відповідні кольорові прибиральні зони (санітарні, торгові, виробничі або офісні приміщення)
Таким чином клінінгові послуги в компанії SHEN приводяться у відповідність з міжнародними стандартами безпеки HAСCP, і є нормою при роботі з усіма партнерами.