Аутсорсинг харчування на виробництві. Успішні практики українських компаній
2019-08-27
Для багатьох виробничих компаній організація харчування співробітників на своїй території є необхідністю. У більшості випадків такі підприємства знаходяться на віддалі від супермаркетів, кафе, фаст-фудів, і це при великій кількості персоналу, який повинен десь обідати.
При самостійній організації харчування компанія часто стикається з безліччю проблем: від оформлення всієї необхідної документації, ведення обліку, підготовки приміщення до вибору постачальників, закупівлі обладнання, найму персоналу і вивезення сміття. При цьому не маючи належних знань і досвіду виробництво може зробити масу помилок, які спричинять за собою фінансові втрати. Крім того, їдальня часто не є прибутковим видом діяльності для підприємства, а покликана швидше поліпшувати самопочуття і підвищувати продуктивність роботи персоналу, в таких умовах побудова ефективних і оптимізованих процесів вкрай важливо. З усього вищесказаного випливає, що передача цієї непрофільної частини життя виробництва на аутсорс є вигідним рішенням, і багато українських компаній це розуміють. Розглянемо кілька успішних кейсів:
Оновлена їдальня для співробітників заводу Kromberg & Sсhubert
Цього року підприємство модернізувало столову для 3.5 тис. співробітників. Всі роботи зайняли 25 днів і результатом став сучасний простір, в якому не тільки смачно, але і зручно і затишно. Завдяки оптимізації кількість посадочних місць вдалося збільшити на 145, без втрати комфорту для працівників. Вартість проекту склала близько 2 млн. грн. Крім того завод частково компенсує вартість обіду, в розмірі 30 грн. При вартості комплексного меню в 36 грн. співробітники харчуються практично безкоштовно
Крім ремонту залу і кухні в їдальні замінили обладнання та провели модернізацію вентиляційних систем. Також були встановлені дві додаткові каси для прискорення обслуговування.
Як працюють їдальні заводу Інтерпайп
Один з найбільших металургійних заводів України вкладає значні кошти в поліпшення умов роботи своїх співробітників. Так, за останні кілька років на заводі відкрилося відразу кілька столових в різних цехах для 1500 робітників Обслуговуюча компанія зробила акцент на різноманітності страв, тут пропонується більше 5 видів в кожній категорії (перше, салат, гаряче, десерт).
Примітно, що частина вартості обіду компенсує завод. У кожного працівника є чіп картка, при щоденному розрахунку за обід касир зчитує дані, а в кінці місяця підприємство повертає співробітникам частину грошей витрачених на харчування в їдальні.
Харчування на АрселорМіттал
Територія цього металургійного гіганта налічує понад 30 їдалень і буфетів, всі вони виведені на аутсорс. Щодня столові відвідує до 20 000 тис співробітників. При цьому організація харчування працює за європейськими стандартами якості. При виборі постачальників, продукти проходять незалежну експертизу. На території заводу організовані цехи по приготуванню їжі, а також окремий пекарський цех для виробництва хлібобулочної продукції, овочеві бази. Також в літній сезон окремо обслуговуються оздоровчі комплекси заводу.
Середній чек становить 20-25 грн. а для співробітників, що працюють на небезпечних ділянках також видаються талони на молочну продукцію. Їдальні та буфети реконструюються в міру необхідності. Проводиться заміна обладнання, модернізація систем і ремонт приміщень. Компанія SHEN, як експерт в організації харчування на об’єктах нерухомості, відзначає, що багато виробничих підприємств, що працюють на ринку України, переходять на аутсорсингову модель організації харчування. Переважно такими послугами користуються міжнародні компанії, проте українські виробники також починають розуміти вигоду від такої синергії.